Snorkelen in Australie

Australië staat bekend als één van de topbestemming ter wereld om te snorkelen en duiken. Misschien denk je dat je zonder duikdiploma niet veel te zien krijgt in de wateren rond Australië, maar niets is minder waar! Je hebt totaal geen duikdiploma nodig om te genieten van de mooiste plekjes van de riffen rond Australië.

Great Barrier Reef

Uiteraard is de Great Barrier Reef de eerste plek die we opnoemen. Het rif is gigantisch groot, fantastisch mooi en staat op de lijst met Werelderfgoed. Er zijn eindeloos veel geschikte plekken om hier te snorkelen en er zijn talloze resorts en hotels waar je comfortabel kunt verblijven. Je kunt meedoen aan georganiseerde snorkeltochten of duiklessen nemen.

Ningaloo Reef

Veel minder bekend is het het Ningaloo Reef, in het noordwesten van Australië. Het is eveneens een prachtig rif met ruim 460 soorten vis en zo’n 200 soorten koraal. Het leuke van dit rif is dat snorkelaars vanaf het strand direct het naar het rif kunnen wandelen. Met een beetje geluk spot je hier een grote, maar onschuldige, walvishaai.

Julian Rocks Marine Reserve (Byron Bay)

Op ongeveer 2.5 km voor de kust bij Byron Bay, aan de oostkust van Australië, bevinden zich de resten van een vulkanische uitbarsting van ruim 20 miljoen jaar geleden. Rond de eilandjes leeft een rijkdom aan zeewezens in het kristalheldere water. Snorkelaars kunnen hier hun hart ophalen en o.a. schorpioenvissen en anemoonvissen bewonderen.

Busselton Jetty (Geographe Bay)

Ook Busselton Jetty, ten zuiden van Perth in zuidwest Australië is mooi snorkelwater. In Geographe Bay vind je de langste steiger/pier op het zuidelijk halfrond; hij gaat 1,8 km het water in. Veel mooie snorkelplekjes bevinden zich langs deze pier, maar ook bij de zandstranden kun je goed snorkelen.
Jervis Bay

Ongeveer 180 km ten zuiden van Sydney is een stuk van zo’n 100 km kust waar je kunt genieten van een grote variëteit aan tropische vissen zoals de oosterse blauwe duivelsvis en de zeedraak. Maar de mooiste attractie van dit stuk is de verscheidenheid aan zoogdieren zoals de speelse dolfijnen, zeehonden en walvissen.

Zo zijn er nog veel meer gebieden. Denk bijvoorbeeld aan Thevenard Island (Mackerel Islands) voor de kust bij Onslow in het noordwesten of het Shoalwater Island Marine Park, een eilandengroep op ongeveer een uur varen ten zuiden van Perth. Maar ook Knuckle Reef Lagoon en Heron Island op het Great Barrier Reef zijn fantastische snorkelsites.

Wat snorkelen Australië betreft geven we hetzelfde advies als bij duiken; zoek van te voren goed uit waar je precies naar toe wilt, Australië is zó gigantisch groot, dat je de reis goed moet voorbereiden om er alles uit te halen wat er in zit!