Canberra (hoofdstad)

De hoofdstad van Australie vanaf het prachtig uitzichtspunt

De hoofdstad van Australie vanaf het prachtig uitzichtspunt

Canberra is de prachtige, groene hoofdstad van Australië en ligt in de glooiende heuvels van het binnenland, met aan de ene kant de bergketens van Brindabella National Park en aan de andere kant de oostkust met de fraaie stranden. De naam Canberra stamt waarschijnlijk uit de taal van de Ngabri Aboriginals; van ‘Kambera’ of ‘Canberry’ wat “ontmoetingsplaats” betekent.

Hoofdstad

Vele mensen denken dat Sydney de hoofdstad is van Australië, niets is echter minder waar. Toen bepaald moest worden waar de regering moest zetelen, streden Sydney en Melbourne om deze positie. Als compromis is toen (1908)gekozen voor Canberra, waar ook het Parlement House, de High Court en andere overheidsdiensten en -instanties gevestigd zijn.

Bezienswaardigheden

Mede dankzij het feit dat het de hoofdstad van de natie is, zijn er veel nationale monumenten en instellingen te vinden in Canberra. Denk bijvoorbeeld aan het Australian War Memorial, de National Portrait Gallery, de Nationale Bibliotheek, de National Gallery of Australia en het National Museum. Ook de overheidsgebouwen zijn over het algemeen toegankelijk voor publiek. Zo kun je het Parlement House bezoeken alsmede de High Court en de Royal Australian Mint.

Bezienswaardigheden die ook leuk zijn om met kinderen te bezoeken zijn de National Zoo en the Aquarium, maar ook het Dinosaur Questacon, the Australian National Botanic Gardens, the Black Mountain Tower en het National Science and Technology Center.

Namadgi National Park

In Canberra zelf is genoeg te beleven, maar het zou zonde zijn als je niet ook in de omgeving erop uit ging. Het Namadgi National Park staat op de lijst van Werelderfgoed en is een geweldige bestemming om op avontuur te gaan. Je kunt er bergbeklimmen, aan bushwalking doen, wild spotten en kamperen. Daarnaast kun je ook eeuwenoude rotsschilderingen bewonderen van Aboriginals.
Het is trouwens ook leuk om een ritje over het platteland te maken. De ‘Capital en Country’-rit voert je langs pittoreske koloniale dorpjes, glooiende wijngaarden, en vele antiekwinkeltjes en galerijen.

Shoppen

Canberra is een bijzondere stad als het op winkelen aankomt. Er zijn tal van markten, boetiekjes en winkels waar je lokale producten en kunst, huishoudartikelen, mode en sieraden kunt kopen. Er zijn ook wel grote winkelcentra en winkelketens, maar die komen hier toch op de twee plaats. Voor jou als toerist is dat natuurlijk alleen maar goed, want zo kun je van allebei profiteren!