Uluru Ayers Rock

Uluru-Ayers-Rock

Uluru ook wel Ayers Rock genoemd

Ayers Rock of Uluru, zoals de Aboriginals de rots noemen, is de grootste monoliet ter wereld en ligt in het Uluru-Kata National Park in het gebied dat ook wel het Rode Centrum genoemd wordt. Ayers Rock staat bekend om de veranderende kleuren; bij zonsopgang lijkt de monoliet wel in brand te staan en kleur hij diep, donkerrood terwijl hij na een regenbuitje wel zwart lijkt. Voor de Anangu, de oorspronkelijke bewoners van het park, is Uluru heilig. Het park werd in 1985 weer terug gegeven aan deze Aboriginals, die zelf het beheer van het park verzorgen.

In het park

Een wandeltocht door het park naar Uluru/Ayers Rock voert je langs schitterend steenrode landschappen met diepe kloven en uitgestrekte valleien. Eenmaal bij Ayers Rock aangekomen, sta je oog in oog met een gigantische, imposante steen waar je een wandeling van 3 uur(9,5 km) omheen kunt maken; onderweg kom je allerlei fascinerende rotstekeningen tegen. Het is ook mogelijk de rots te beklimmen, de blanken hebben er destijds kettingen op aangelegd, maar de Anangu stellen dat niet op prijs; zoals gezegd is voor hun de rots heilig.

Bezoek ook zeker het Uluru-Kata Tjuta Cultural Centre waar je een goed beeld krijg van de eeuwenoude cultuur van Anangu’s.

Iets verderop in het park kun je ook een andere rotsformatie bekijken; de Kata Tjuta, of de Olgas zoals de blanken ze noemend. Verder zijn er nog veel meer activiteiten in het park, kijk voor meer informatie op de website; http://www.parksaustralia.gov.au/uluru/plan/top-ten. Bij het park bevindt zich ook een resort waar je eventueel kunt overnachten.
Uluru/Ayers Rock en het Uluru-Kata Tjuta National Park is op verschillende manieren te bereiken:

  • Met de auto kun je vanaf Darwin of Adelaide via de Stuart Highway en de Lasseter Highway bij het park komen.

  • Met de bus: vanaf diverse grote steden zijn er busverbindingen met het park.

  • Met het vliegtuig: vanaf diverse grote steden in Australië kun je zelfs met het vliegtuig naar het park. Bij het resort op het park is een vliegveld; Ayers Rock Airport.

  • Je kunt ook meedoen aan een georganiseerde excursie.

Het entreegeld voor het park wordt besteed aan het onderhoud van het park. Kijk voor meer informatie over entreeprijzen en dergelijke op http://www.parksaustralia.gov.au/uluru/plan/passes-permits.html.