Adelaide

AdelaideZuid-Australië is een staat die je in twee delen zou kunnen onderverdelen; in het noordelijke deel is weinig te vinden want het is er droog en kaal. Het zuidelijke deel, waar Adelaide ligt, strekt zich uit langs de kust en is weelderig groen; deze streek is wereldberoemd vanwege de goede wijnen die hier geproduceerd worden. Adelaide wordt daarom ook wel de wijnhoofdstad van Australië genoemd.

Centrum

Het elegante centrum van Adelaide staat bol van de koloniale stenen architectuur, is lekker compact en de meeste bezienswaardigheden liggen op loopafstand. Rond de Rundle Mall vind je veel winkels en restaurants en bij Central Market zijn er knusse barretjes en goedkopere (maar daarom niet minder goed!) eethuisjes. Voor de musea, zoals het South Australian Museum en het Migration Museum moet je naar North Terrace, de brede straat in het noorden van het centrum. Je vindt er overigens ook het National Wine Centre, de Parliament House en de fraaie botanische tuinen waar je lekker kunt fietsen en in Rymill Park roei je door de beekjes langs de heerlijk geurende rozentuinen.

Omgeving

Ook in de omgeving van Adelaide is ontzettend veel te beleven, ga bijvoorbeeld naar de kust en ga zeilen of zwemmen met dolfijnen. In Henley kun je heerlijk op de pier flaneren of rustig zitten vissen. In de omliggende heuvels, de schilderachtige Adelaide Hills, liggen de glooiende wijngaarden en de wijnmakerijen in de Barossa Valley.
Richting de kust vindt je Port Adelaide. Bezoek er de gezellige zondagsmarkt, het National Railway Museum en het Luchtvaartmuseum. Daarnaast zijn er altijd leuke activiteiten voor kinderen en kun je er meedoen aan een dolfijnenexcursie.

Glenelg

Een andere bezienswaardigheid is de nederzetting Glenelg, waar op 28 december 1836 kapitein John Hindmarsh aan land ging. Er rijdt een antiek trammetje van Adelaide naar het strand. Elk jaar, op 28 december is het Proclamation Day en wordt hier het uitroepen van de deelstaat nagespeeld. Aan de kustweg aan de witte zandstranden staan elegante hotels die op de werelderfgoedlijst staan, verder vindt je er winkels, cafés en kun je er deelnemen aan allerlei festivals en zomeractiviteiten.